sziget5

Inför Sziget

Festivalpodden skickar fyra glada festivalare, tillsammans med www.festivaltravel.se , söderut och tar sikte på en ö i Donau, Budapest. Sziget står på tur och om en vecka landar vi. Peppen är total!

För oss blir det tredje gången på ön och med lite rutin tänkte vi här tipsa om både festivalliv och musik. Att göra och inte göra på ”The Island of Freedom”.

Att göra:

Skaffa en tältplats i skugga.
Det blir med stor sannolikhet lika varmt som alltid med inlandsklimat och högsommar och vi har till och med upplevt värme uppåt 44 grader mitt på dagen. En tältplats under ett stort träd eller bland lummiga buskage kan bli din räddning. Och träd finns det gott om!

sziget2

Häng i 24/7-baren.
Vi är lite ringrostiga och behöver träna upp lokalsinnet. Men i närheten av fantastiska scenen ”World Stage” finns en bar som är öppen 24 timmar om dygnet. Här är ölen billig och en iskall öl efter många timmars dans, innan du kryper in i tältet är guld värt! Inte för bakfyllan, men för att somna gott. Billig öl, bra läge och så snubblar du alltid in i andra nattugglor som vägrar låta dagen ta slut.

Hoppa bungyjump.
På egen risk! Festivalpodden vill egentligen inte tipsa om detta, då det likväl kan komma att ge dig trauman för livet. Men är du en våghals och är beredd på att få en knuff ut från avsatsen av en ”instruktör” när du tvekar på att hoppa så är bungyjump på Sziget något för dig. Annars går det alldeles utmärkt att bara sitta och dricka öl och skratta åt alla livrädda ansiktsuttryck från dem som står i kö.

sziget4

Kolla film i Magic Mirror-tältet.
Ungerns högervindar blåser hårdare än på länge och HBTQ-vänlighet är inte det första som kommer upp när vi tänker på landet. Men på Sziget hittar vi ett stort undantag. Ett utav de större tälten fylls av HBTQ-dokumentärer, filmer och varietéer. Avslappnad stämning på dagarna och dans på kvällarna. Ett måste!

Spendera en eftermiddag vid World Music-scenen.
Köp en kall Dreher (inhemska ölen som serveras på Sziget) och slå dig ner i backen vid World Music Stage. Din eftermiddag kommer bli fylld av överraskningar och musikupplevelser du inte kunnat ana!

 

Gör inte: 

Smuggla inte in sprit.

Eller, det bestämmer ju inte vi, men vi höjer ett varningens finger. Vakterna är petnoga med vad ni tar med er in på festivalområdet och är beredda att vända ut och in på varenda liten strumpa du har med dig. De smakar till och med på vattnet och stoppar ner näsan i varenda liten pet-flaska du har med dig in.

Planka inte.
Självklart vill vi att även fattiglappen ska kunna uppleva festivalen, men vi höjer ännu ett varningens finger för att försöka planka in på Sziget. För det första måste du då simma över Donau och det rekommenderar vi INTE. Strömmarna är världskända. Men heter du Therese Alshammar och lyckas ta dig över kommer du ändå få det svårt att klara dig. Sziget är en av de festivaler med hårdast armbandskontroll. Hela tiden, överallt och oftast har vakterna civila kläder. Läskigt!

 

Tveka inte! Köp din paketresa via Festivaltravel.se, så ses vi på ön om en vecka!

Puss & hej!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>